VÄNNER

På italienska säger vi:
Chi trova un amico trova un tesoro, dvs. den som finner en vän finner en skatt.
Visst är det skatter som döljer sig bakom en vän, ovärderliga sådana, de är som en original tavla då var och en är olik den andre men där också gemensamma nämnare finns då jag tror personligen att man söker sig till människor där man känner igen sig eller där man vill känna igen sig.
Ordet "vänskap" i sig är ett spännande begrepp som associeras inte alltid bara till den djupa relationen som den innefattar men även till en mer ytlig betydelse där förmåner av olika slag ingår.
Ett sommarjobb till sonen, en hjälp som grundar sig på de normerna som finns i samhället and more.
Sanningen är att vänskap är en djup relationen som karaktäriseras av att båda personerna är på samma nivå.
Confucius listade 5 olika typer av relationer: den mellan kejsare och underordnade, den mellan far och son, mellan man och kvinna, mellan storebror och lillebror. Dessa 4 karaktäriserades av en rangordning som då fanns men där den femte skilde sig från övriga då den handlar om en relation som finns mellan jämlika: vänskap.
Om förälskelsen handlar om osäkerhet, otrygghet och ovisshet handlar vänskap om säkerhet, trygghet och visshet.
Ett förälskad par som har varit ifrån varandra under en längre period lider av den separationen och när de väl träffas vill de veta allt om vad som har skett den andre medan två vänner som träffas efter en längre period har känslan att deras samtal fortsätter där den slutade.
Den sanne vännen är den som förstår dig, som du kan vända dig till, som du kan berätta allt till och som är på din sida. Vänskap är kärlek men ingen moralisk sådan.
Alberoni, en känd italiensk sociolog beskriver vänskap som "den etiska formen av eros."
Slutsatsen av denna beskrivning är dock att om en vän inte tar väl hand om den tillit som du givit så försvinner vänskapen och det bandet kan aldrig återgå till detsamma.
Till skillnad från ett kärleksförhållande med en partner så kan man här ha flera vänner.
Att ha flera vänner innebär inte att man icke är lojal mot den ene eller den andre men att vi är mångsidiga och att olika vänner gillar vi på grund av olika egenskaper.
Någon har sagt att man kan inte kräva "allt" från en och samma människa.
Man får lära sig att den perfekta människan och vännen tack och lov ej existerar för detta kunskap ger oss själva utrymme för att vara de vi är, människor med bättre och sämre sidor. En vän, en sann vän, kan leva även med dina sämre sidor för att få umgås med de bättre...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0